View Romania tinuturi de poveste in a larger map

18 iulie 2012

Manastirea Voronet

Obiective turistice Bucovina :
Manastirea Voronet
 
Adresa:   Sat Voroneţ, SUCEAVA.
Acces:   Pe DL Gura Humorului, spre S-V până la Voroneţ (5 km).
 
Cu masina:
  • Dinspre Bucuresti: DN 2 Bucuresti - Urziceni - Buzau -Focsani - Adjud - Bacau - Roman - Spataresti - urmand apoi DN 2E -Comu Luncii - Gura Humorului, cea. 5 ore
  • DinspreCluj-Napoca : DN 17Cluj Napoca-Dej-Beclean-Salva-Nasaud - Sangeorz Bai - Vatra Domei - Pojorata - Campulung Moldovenesc -Vama - Frasin - Gura Humorului, cea .6-7 ore
Cu trenul:
Exista legatura direct Bucuresti - Gura Humorului sau se poate schimba trenul in Suceava. Timpul estimat al calatoriei este de cea. 7 ore.
Cu avionul:
Exista zboruri interne spre Suceava, Aeroportul Salcea, de unde se poate face transferul cu masina sau trenul catre Gura Humorului.
Pozitionat in inima Bucovinei, de aici se poate pleca pe orice traseu catre principalele atractii ale zonei.


Informativ distantele intre Gura Humorului si principalele obiective sunt urmatoarele: Putna 70 Km (circa 2 ore mers regulamentar), Sucevita 38 Km (1 ora), Moldovita 36 km (1 ora), Arbore 32 Km (1 ora), Dragomirna 40 Km (1,3 ore) Patrauti 40 Km (1,2 ore).

 Din exterior manastirea arata ca o cetate, zidurile din piatra, turnurile de aparare, si poarta masiva din lemn, intarind aceasta impresie. De altfel manastirea a fost conceputa drept un loc unde in timpuri de restriste locuitori satului veneau sa se adaposteasca de furia invadatorilor, fie ei turci sau tatari
.   Detalii tehnice de constructie a bisericii:
          Este o constructie din zid de piatra, gros de peste un metru, in forma de cruce, cu interiorul impartit in altar, naos, pronaos si pridvor inchis. Altarul este luminat de o fereastra mare la rasarit si cate una mica pe laterale. Catapeteasma este din lemn de tisa aurit, usile imparatesti fiind o adevarata capodopera de sculptura in lemn). Naosul, cu absidele putin pronuntate in adancime si delimitat de pronaos printr-un zid de peste un metru grosime care lasa o deschidere cat o usa obisnuita. Deasupra este o turla mare, circulara, luminata de patru ferestre. De mare pret este copia tronului Mitropolitului Grigore Rosca; se nadajduieste ca va veni odata acasa si tronul original. Pronaosul este luminat de cate o fereastra pe fiecare parte. In dreapta este mormantul schimonahului Daniil, primul staret al manastirii, praznuit in calendarul Bisericii Ortodoxe la 18 decembrie.
          Pronaosul a fost pictat in 1550, prin grija Mitropolitului Teofan, asa cum arata inscriptia de deasupra usii naosului: „Acest pronaos l-a infrumusetat si aurit Teofan Arhiepiscopul Moldovenesc in 7058 (1550) luna iulie 21 - Vesnica lui Pomenire”. Tot in pronaos este traducerea pisaniei de la intrarea în tinda: „Io Stefan Voievod prin mila Lui Dumnezeu gospodar al tarii Moldovenesti, fiul lui Bogdan Voievod, a inceput acest hram la manastirea Voronet in numele sfantului, vestitului si marelui mucenic si purtatorului de biruinta Gheorghe, in anul 6996 luna mai 26 Luni dupe Pogorarea Sfantului Duh si s-a sfarsit in acelasi an luna Septembrie 14-1488". Pronaosul este separat de pridvorul inchis (tinda) printr-un zid gros de peste un metru, cu o deschidere mai inalta si mai larga decat cea de la naos. Geamurile din altar, naos, pronaos, sunt inguste, fixate in cadru metalic, prevazute cu grilaje metalice. Intre pridvor si pronaos este o usa masiva din lemn. Pridvorul este luminat de doua ferestre mari, una la sud, alta la nord. Intrarea se face prin sud pe o usa masiva din lemn. Pardoseala este din lespezi de piatra. Acoperisul este din tabla zincata pe astereala (captuseala din scanduri asezata pe un schelet din lemn, pentru a sustine invelitoarea unui acoperis) din lemn, cu streasina larga de peste 3m.
Istoric
Biserica datateza inca din 1488 si a fost construita in doar patru luni si 2 saptamani, un real record pentru vremurile trecute, pe locul unui vechi schit din lemn. Unii istorici arata ca in mai putin de 4 luni, biserica a fost ridicata (26 mai-14 septembrie). Reprezentand una din cele mai mai importante ctitorii ale domnitorului Stefan cel Mare si Sfant, aceasta il uneste pentru eternitate pe acesta de un nume important pentru biserica romaneasca: Daniil Sihastrul, primul preot al manastirii, nu doar o figura legendara ci o reala personalitate istorica. Mormantul acestuia este vegheat in permanenta de o candela ce arde neintrerupt acolo unde obstea manastirii ia lumina pentru fiecare slujba.

 In cronica sa, Ion Neculce noteaza: "Iara Stefan-voda, mergand de la Cetatea Neamtului in sus, spre Moldova, au marsu pe la Voronet, unde traie un parinte sihastru, pre nume Daniil. Si batand Stefan-voda in usa sihastrului sa-i descuie, au raspunsu sihastrul sa astepte Stefan-voda afara pana ce si-au istovit sihastrul ruga. Si dupa ce si-au istovit sihastrul ruga, l-au chemat in chilie pre Stefan-voda. Si s-au spovedit Stefan-voda la dansul. Si au intrebat Stefan-voda pre sihastru ce va mai face, ca nu poate sa se mai bata cu turcii: inchina-va tara la turci au ba? Iar sihastrul a dzis sa nu o inchine, ca razboiul este a lui, numai, dupa ce va izbandi, sa faca manastire acolo, in numele Sfantului Gheorghe, sa fie hramul bisericii". In pisania aflata deasupra usii din pronaos sta scris: "Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domn Tarii moldovenesti, fiul lui Bogdan Voievod, a inceput a zidi acest hram in manastirea de la Voronet in numele Sfantului, slavitului mare mucenic si purtator de biruinta Gheorghe, in anul 6996, al lunii mai 26, in luna Pogorarii Duhului Sfant si a fost terminata in acelasi an al lunii septembrie 14".

Manastirea Voronet este socotita "Capela Sixtina a Orientului" pentru marea fresca de pe fatada de vest, numita "Judecata de apoi". De asemenea "albastrul de Voronet" este considerat de specialisti ca unic in lume si cunoscut ca rosul lui Rubes sau verdele lui Veronese. Pe fondul albastru este prezentat "Arborele lui Iesei" sau Genealogia Mantuitorului nostru Iisus Hristos iar pe coloane sunt pictati filozofii greco-latini. Sunt cautati cu privirea Aristotel si Platon iar pe absida laterala retine atentia "chipul ascetic al Sf. Onufirie".

 Descriere
 Este o biserică de dimensiuni reduse (25,5 m lungime fără pridvor, 7,7 m lungimea naosului şi pronaosului, 10,5 m în dreptul absidelor laterale).
Încă de la început mănăstirea a fost binecuvântată de călugări cu aleasă viaţă duhovnicească, în vremea Sf. Cuvios Daniil Sihastrul fiind o adevărată lavră a isihasmului românesc. Mănăstirea Voroneţ s-a bucurat de privilegii din partea ctitorului (trei sate, mori, prisăci, vii) nu însă de amploarea celor de la Neamţ, Bistriţa sau Putna. Naosul şi altarul păstrează ansamblul iconografic din vremea lui Ştefan cel Mare.
Bine adaptat spaţiului, armonios, cu personaje impunătoare, orânduire scenică mai puţin obişnuită în Moldova (Patimile lui Iisus, în naos), compoziţii neîntrecute prin sobrietate, vigoarea gesturilor şi formelor (Intrarea în Ierusalim, Rugăciunea de pe Muntele măslinilor, în concă), elemente ce vădesc apropierea de mediul real, patetic uman (Coborârea de pe cruce, Sfântul Teodor, Tabloul votiv). Pictura pronaosului, ulterioară, alternează ornamente şi figuri ce vor să facă parcă legătura cu exteriorul, trecând totuşi prin pridvor unde Calendarul bisericii, dar mai ales Sfântul Ilie, se bucură de o prospeţime stângace cu notă de umor anunţătoare cumva a icoanelor pe sticlă transilvănene (sec. XVIII-XIX).
Nu ezitati sa o vizitati daca sunteti in zona ,aceasta fiind un monument Unesco 











blog comments powered by Disqus