View Romania tinuturi de poveste in a larger map

21 iunie 2010

Obiectiv turistic:Cetatile Ponorului

Acces si Localizare  

Cabana Cetatile Ponorului - Padis:

In Padis se poate ajunge fie pe drumul forestier, fie pe potecile marcate. Cu trenul si autobuzul se poate ajunge spre Padis astfel:

  • -până în Huedin cu trenul, de acolo până în Rachitele cu autobuzul
    (tel. autogara Huedin: 0264-351866; marti si vineri, cursă spre Rachitele la orele 7 si 13,30 si duminică la ora 12,30), rămânând încă 30 de kilometri până pe platou;
  • - dinspre Oradea, pe linia Oradea-Vascău se poate ajunge cu trenul până în comuna Sudrigiu, de unde există autobuz până în Pietroasa, rămânând 17 kilometri până în Padis.
  • - Altă variantă: din Oradea, de la iesirea din oras spre Deva, există o cursa privată de autobuze până în Pietroasa. 

Spre Cabana Cetatile Ponorului

Din saua "La Scarită" din Bălileasa, părăsiti drumul forestier Rachitele - Padis - Pietroasa, intrând pe o ramificatie a acestuia, care însoteste Valea Cetatilor până la locul numit La Grajduri, o poiana în dreapta drumului cu loc de campare, grajduri ale localnicilor si un punct alimentar. În stânga drumului se află Cantonul Silvic Ponor, un drum de tractor care duce în Poiana Ponor si un izvor. Chiar lângă canton există o barieră (ne aflăm pe teritoriul unei rezervatii naturale, iar Regia Nationala a Padurilor încearcă sa stopeze furtul de lemn din rezervatie), care poate fi ridicată, în cazul în care aveti rezervare la cabana. De aici, drumul forestier continuă încă 1,5 kilometri, trece pe lângă intrarea în Circuitul Cetatilor Ponorului si Circuitul Galbenei si ajunge la o intersectie, de unde, în stânga, se zăreste cabana Caput (speologie). În intersectie o luati la dreapta pe Valea Seacă si la 100 de metri se află Cabana Cetatile Ponorului.
Ramificatiile drumului forestier permit accesul cu autoturismul spre principalele obiective turistice din zona:
  • - Cheile Somesului Cald 9 km;
  • - Poiana Vărăsoaia si Cetatea Radesei 4 km;
  • - Cantonul Silvic Padis 1 km;
  • - Cantonul Silvic Ponor si Cabana Cetatile Ponorului, Valea Cetătilor, Valea Seacă si Izbucul Ursului 5 km;
  • - Cheile Galbenei si Poiana Florilor 10 km;
  • - Valea si Statiunea Boga 3 km.
Din Padis se ajunge cu masina pe un drum pietruit pana in Glavoi de aici se poate continua pe jos spre cabana Cetatile ponorului, dupa 30 minute un indicator va indruma catre Cetatile ponrului de aici poteca este prin padure drumul fiind  unul destul de accesibil si lejer de parcurs,(cand am fost noi era plin de copii nu mai mari de 10 ani)
Dupa 40 minute de coborare prin padure se iveste ceea ce va sa fie coborarea mai dificila ,aceasta facandu-se cu ajutorul unor lanturi prinse de stanci.
Descriere:
Cetăţile Ponorului reprezintă fără îndoiala cel mai grandios fenomen carstic al României, cunoscut şi apreciat în întreaga lume.
Cetăţile Ponorului sunt constituite din trei circuri mari de stâncă, aflate într-o imensă depresiune împădurită, adâncă de 300 m, partea ei superioară având un diametru de peste 1 km. Culmile înconjurătoare care închid circular depresiunea sunt tăiate doar într-un singur loc de canionul Văii Cetăţilor.
Poteca de acces porneşte de la drumul forestier şi coboară treptat prin pădure, pe un teren accidentat, paralel cu Valea Cetăţilor până în Dolina I
Pe timp secetos merita sa explorati pestera dar cu multa atentie si daca aveti ceva lumina pentru a vedea interiorul.

Peretele lateral de vest, înalt de peste 150 m este perforat de un portal ce depăşeşte 70 m înălţime la baza căruia se pierde Valea Cetăţilor.Imensul portal al Cetăţilor Ponorului, sugerează o ogivă gotică devenită un fel de simbol al carstului Munţilor Apuseni. 
Molizii aninati în pereţi sunt singurul termen de comparaţie pentru uriaşa dimensiune a portalului şi a peretelui în care este săpat. În partea stângă se zăreşte partea superioară a unui perete şi mai înalt ce străjuieşte Dolina III, cu cele două balcoane de bârne aninate deasupra prăpastiei.,În partea dreapta a portalului, o limba de grohotiş urcă pe sub o arcadă în Dolina II. 
Aceasta este de fapt un aven circular de 200 m înălţime, având la bază două ferestre: porţiunea de acces dinspre Dolina I pe sub Portal şi o fereastră spre tunelul subteran al Peşterii Cetăţile Ponorului.
Mergand prin pestera din stanca tasneste un jet puternic e apa,pasionatii de speologie au ce vedea in interiorul pesterii se merge o buna portiune din drum prin apa pana la glezna e ceva cum putin gasesti.
Dupa 20 de minute  de aventura subterana la 15 grade se simte un val de caldura ce vine din exterior.

Urmeaza o iesire din pestera pe o panta abrupta plina de grohotis
Tot sub Portal, în partea stângă, un tunel inundat aduce la lumină pentru puţin timp apa ce provine din Lumea Pierdută şi care se pierde la mai puţin de 1 km mai sus în Peştera Căput.


În Dolina III se poate pătrunde din Dolina I, urcând pe scările metalice din stânga Portalului şi depăşind pragul ce separă cele doua circuri. Dolina III are formă de triunghi cu latura de 300 m, având în mijloc un portal spre care coboară imense limbi de grohotiş.

În partea sa vestică, deasupra galeriei de acces spre sectorul subteran, se înalţă un perete perfect vertical de peste 200 m, cu mici brâne inundate de vegetaţie, în partea sa superioară fiind amenajate două balcoane din lemn.
În partea sudică, poteca turistică urcă costiş pe panta abruptă a unui vâlcel spălat de torenţi, spre balcoane.
Balcoanele, în număr de patru, două deasupra Dolinei III şi două deasupra Dolinei II, permit contemplarea dimensiunilor impresionantului complex carstic al Cetăţilor Ponorului.Cu speranta ca v-am convins sa ajungeti pr
in aceste locuri va doresc sa aveti vreme frumoasa si picioare rezistente pentru a vedea cat mai multe locuri, nu aveti ce regreta
           


Incercti sa lasati locurile asa cum le-ati gasit!                                     
blog comments powered by Disqus