View Romania tinuturi de poveste in a larger map

31 mai 2010

Cetatile Radesei

Un nou obiectv turistic:
Cetăţile Rădesei şi Cheile Someşului Cald
                                       Pestera ce nu trebuie ratata in drumetiile prin Apuseni.
Cetăţile Rădesei se află la obârşia Someşului Cald.La 1, 1/2 ore de mers pe jos de la Cabana Padis, drumul pana la pestera este unul usor accesibil ce poate fi strabatut de oricine. Peştera se află într-un stadiu avansat de evoluţie, exemplificând perfect modul în care are loc transformarea cavernamentelor în chei de amploare. Peştera are un portal înalt de peste 15 m. şi lat de 7 m., de forma ogivală în care intră pârâul Rădeasa.
 
Pozele vorbesc de la sine despre frumusetea din interior.
Peştera are o galerie unică, de forma unui tunel lung de 212 m, cu săli de mari dimensiuni şi hornuri ce răzbat în tavanul peşterii până la suprafaţă.
Cele cinci ferestre create de aceste hornuri, lasă să pătrundă în peşteră raze de lumină. În aval, tunelul se continuă cu un canion lung de circa 50 m şi foarte îngust.
Peştera poate fi vizitată datorită amenajărilor efectuate (scări de lemn, lanturi şi podeţe). Din aval se poate reveni în zona portalului pe deasupra peşterii.
După ieşirea din peştera şi canionul Rădesei, se pătrunde în Poiana Rădesei, înconjurată de stânci cu vegetaţie şi pante abrupte cu molizi de mari dimensiuni printre care se găsesc pâlcuri de afinişuri. Aici pârâul Rădeasa se uneşte cu Pârâul Feredeului şi dau naştere Someşului Cald. În continuare, Cheile Someşului Cald oferă privelişti extrem de pitoreşti ale abrupturilor calcaroase de peste 100 m ce coboară până în patul văii. Pe lângă numeroasele puncte de belvedere pot fi vizitate canionul Moloh, Peştera Uscată, Peştera Honu, Peştera Tunelul Mic, precum şi "zidul" de calcar de 110 m al Cuciulatei peste care se zăreşte creasta ce leagă culmile Piatra Arsă, Piatra Grăitoare, Vârful Briţei şi Piatra Tâlharului, continuând spre Vlădeasa.Iesirea din pestera este una plina de lumina si mult verde

.
Un mic localnic la soare. 
Sper ca v-am convins sa alegeti ca si loc de plimbare prin Apuseni, Cetatile Radesei.
blog comments powered by Disqus