View Romania tinuturi de poveste in a larger map

28 aprilie 2010

Cascada 7 scari

Desi destul de putin promovat si nu prea intretinut Canionul Sapte Scari merita cu siguranta cateva ore dintr-o vacanta pe Valea Prahovei.

Localizare: din Predeal se merge pe DN1 catre Brasov. In localitatea Timisul de Jos se face dreapta, peste un pod, catre Dambu Morii. De aici se mai merge putin pe un drum nu foarte grozav pana la bariera ce reprezinta practic inceputul traseului catre Sapte Scari. Aici se poate parca masina.
Exista si o cabana unde se poate servi un ceai cald sau o bere rece, in functie de anotimp, la pornirea sau intoarcerea de pe traseu.
 Drumul catre Sapte Scari merge paralel cu un mic parau si strabate zone impadurite cu cateva poienite si mici zone de chei. Traseul este destul de obositor dar nu foarte greu, poate fi parcurs de catre oricine. Doar din cand in cand urcusul este mai abrupt. Cu tot cu opriri cred ca este un traseu de vreo ora si jumatate, maxim doua.
La baza scarilor ce urca pe stanci exista un mic refugiu cu bancute foarte bune pentru tras sufletul dupa drumul parcurs.

Au o lungime de 160 m si o diferenta de nivel de 58 m. Prima treapta a cascadei, de jos in sus, are o inaltime de 8 metri, urmata de alte 6 trepte, cea mai mare avand peste 35 m inaltime.


“Sapte Scari”, adancite in calcare jurasice, pastreaza urmele evolutiei morfologice recente a intregului masiv. Epigeneza accelerata a determinat adancirea in conglomerate cretacice si apoi in calcare jurasice a paraului, avand ca rezultat formarea unor rupturi de panta (cele sapte cascade) ce se succed pe talveg (inaltimi de 2.5-15 m) si au la baza marmite. Evolutia vaii s-a produs pe un traseu complex al unei retele de falii si diaclaze ce au deschis conditii pentru aparitia unor tuburi de presiune din care se pastreaza marmitele laterale etajate pe versanti, de varsta cuatenaraScarile de fier nu prea sunt intretinute. Primul segment de scari, cel mai scurt, este bun si se poate urca foarte usor. Al doilea cam la fel. Celui lung insa ii lipsesc cateva trepte si parca si o portiune de balustrada in capatul de jos. Urcand aceste scari se ajunge sus, pe varful Piatra Mare, de unde am inteles ca panorama este extraordinara.
Cam aici este asaltul final

Traseul per ansamblu este foarte frumos, iar in zilele insorite oprirea in poienite dupa iesirea din padure este foarte placuta. Pentru iubitorii de munte si de natura recomand cu caldura Canionul Sapte Scari.
blog comments powered by Disqus